Drie terug-naar-vroeger-managementhypes van 2018

Drie terug-naar-vroeger-managementhypes van 2018
  • 7 februari 2018
  • Remko Amesz

Doordat managementhypes soms worden ingevoerd zonder dat goed met medewerkers is besproken of de hype überhaupt gaat bijdragen aan het oplossen van een probleem, volgt na een paar jaar vaak de terug-naar-vroeger-managementhype. De nieuwe hype bleek toch geen wondermiddel, en met hetzelfde enthousiasme wordt dan gerust weer het oude model omarmd.

De terug-naar-vroeger-managementhypes die ik voorzie voor 2018 zijn:

  1. 'Vaste-plek-werken'
    Gedwongen flexwerken en/of thuiswerken blijkt niet goed te zijn voor de medewerkertevredenheid. Men vindt het namelijk gewoon gezelliger als je elke dag dezelfde collega’s ziet. Dan weet je maandag bijvoorbeeld direct wie je kunt sarren als zijn of haar favoriete club heeft verloren.
    Dit gevoel van saamhorigheid en geborgenheid leidt tot een veel hogere medewerkerbetrokkenheid, en dat levert weer veel meer op dan de besparing op huisvestingskosten.
  2. Slow programming
    Agile, scrummen, et cetera leidt tot kwaliteitsverlies. Het blijkt straks dat het toch beter is om soms in alle rust een paar maanden aan iets te werken. De druk van een tweewekelijkse stand-up werkt voor sommige medewerkers demotiverend. Bovendien is een deel van de medewerkers introvert en kun je dus beter met elke medewerker bespreken wat hij/zij de prettigste wijze vindt om samen te werken met anderen. Het nieuwe motto van slow programmers gaat dan ook worden: ‘het gras groeit niet harder door er aan te trekken’.
  3. Managementsturing
    Van te veel zelfsturing worden mensen ongelukkig; het leidt tot meer onderlinge conflicten. Niet iedereen is even makkelijk om mee samen te werken en dan is het is toch fijn om een leidinggevende te hebben die als kop van jut kan fungeren waardoor de sfeer op de werkvloer positiever blijft.
    Uit nieuwe onderzoeken gaat blijken dat slechte managers een hoop kunnen verzieken, maar dat goede managers toch een hoop positiefs kunnen betekenen. In de geest van Churchill zou je kunnen stellen: 'managers zijn geen goede manier om een bedrijf te besturen, maar ik ken geen betere'.

Zie ik belangrijke hypes over het hoofd? Ik hoor ze graag!

comments powered by Disqus