Oranjeklant

Oranjeklant
  • 14 juni 2021
  • Gastauteur

Kroonprinses Amalia levert haar wettelijke uitkering en haar onkostenvergoeding in. De waardering die ze hiermee voor de Nederlandse monarchie wint, is niet in geld uit te drukken, betoogt Paul Stamsnijder.

Haar treffende brief zegt alles: '[...] Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen'. Zelfs een republikein zal erkennen dat op Huis ten Bosch de bloostest is gedaan. Geld krijgen zonder tegenprestatie is nu eenmaal niet uit te leggen. Zeker als het gaat om 1,6 miljoen euro per jaar.

Gisteren haalde de zeventienjarige prinses cum laude haar diploma op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, vandaag scoort ze wederom. Niet eerder zag een lid van het Koninklijk Huis af van de toelage. Mooi dat ze spreekt over ongemak. Het verdragen van ongemak is cruciaal in een gepolariseerde samenleving. Als kroonprinses zal Amalia al vroeg moeten leren dat het verstandig is om te reflecteren op toekomstige keuzes, een scherp afgestelde antenne te hebben en te beseffen dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. Ook in de toekomst zal er debat volgen als het koninklijke jacht De Groene Draeck moet worden onderhouden, op het moment dat er jachtpartijen zijn bij paleis het Loo of als populistische politici klagen over het feit dat de arme belastingbetaler opdraait voor het koningshuis. Nederland kijkt vooral naar de kosten, en amper naar de opbrengsten van de kroon.

Het erfelijk koningschap is een relict uit voorbije tijden. De monarchie heeft alleen bestaansrecht en blijft nieuwe oranjeklanten werven als de leden van het koninklijk huis beseffen dat hun rol is gegund, en niet verworven. Tegen die achtergrond is dit besluit toch een royaal gebaar, goed voor de reputatie van het koninklijk huis en zowel het bericht van Amalia als de reactie van minister-president Mark Rutte zijn zeer treffend verwoord. Op 7 december 2021 wordt Amalia 18 jaar.

Paul Stamsnijder
partner De Reputatiegroep

(fotocredit: RVD / Martijn Beekman, hierboven: brief HKH Amalia)

comments powered by Disqus