Kijk op online klikgedrag

Kijk op online klikgedrag
  • 21 november 2016
  • Redactie

Wat zegt iemands online klikgedrag over hem of haar? Voor VPRO Medialab en designstudio Moniker aanleiding om Clickclickclick.click te creëren: een browser-based game waarin klikgedrag zeer gedetailleerd geobserveerd en becommentarieerd wordt.

Op de website is niets te zien, behalve een groene knop. Het verhaal begint wanneer de bezoeker met zijn muis beweegt. Alles, zelfs de kleinste muisbeweging, wordt genoteerd, gemeten en van commentaar voorzien. Er is ook een stem te horen die conclusies trekt over het karakter van de gebruiker op basis van diens muisgedrag: ‘Agressieve, snelle kliks. Mmm, waarschijnlijk is het subject een man met bewijsdrang’. Daarnaast wordt het klikgedrag vergeleken met dat van andere bezoekers. Bijvoorbeeld: ‘Een stuk trager dan het gemiddelde subject - saai’. Avontuurlijk klik- en scrollgedrag wordt beloond, aldus de ontwikkelaars.

Het doel van Clickclickclick.click is om mensen op een ludieke manier bewust te maken van de hoeveelheid persoonlijke data die op internet wordt vastgelegd en gevolgd.

comments powered by Disqus