Belastingdienst belast medewerkers

Belastingdienst belast medewerkers
  • 28 november 2019
  • Redactie

‘Er heerst bij de Belastingdienst een afrekencultuur die leidt tot angst onder de medewerkers om misstanden te melden.’ Dat stelt FNV-bestuurder Mieke van Vliet op basis van een enquête van FNV Overheid, die door ruim 900 medewerkers is ingevuld.

Van Vliet meent dat er sinds het vorige onderzoek in 2012 ‘niks veranderd’ is en dat de huidige problemen rond de kinderopvangtoeslagen hier een direct gevolg van zijn. Uit de enquête komt ook naar voren dat het leidinggevenden ontbreekt aan kennis van en affiniteit met het werk van de uitvoerende medewerkers. Verder is de ambtelijke leiding volgens de medewerkers onvoldoende kritisch naar de politiek en het ministerie. Nieuwe wet- en regelgeving zou vaak onuitvoerbaar zijn in de optiek van het Belastingdienst-personeel.

Hoofd boven water houden
De vakbond roept staatssecretaris Snel van Financiën op tot het instellen van een onafhankelijke, externe integriteitscommissie. ‘Er moet naar de medewerkers geluisterd gaan worden. Daarvoor is een plek nodig waar ze veilig hun verhaal kwijt kunnen’, aldus van Vliet. De enquête leert dat dat nu niet mogelijk is. De FNV-bestuurder geeft aansluitend aan dat medewerkers van de Belastingdienst willen bijdragen aan een cultuuromslag, ‘maar zij verwachten vooral van het management het goede voorbeeld om verandering te brengen’.

Gerard Meussen, hoogleraar Belastingrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vertrouwt aan Metro toe dat het goed is dat het nieuws over de perikelen bij de Belastingdienst naar buiten komt. Hij denkt echter niet dat er zomaar een oplossing voorhanden is: ‘We hebben het hier over een structureel probleem. Er is een onevenwichtige personeelsopbouw. Enerzijds heb je jonge starters en anderzijds vijftig plussers die al hun hele leven in dienst zijn. Dat levert spanningen op. Het is nu een kwestie van het schip drijvende houden.’

comments powered by Disqus