HR-afdeling onmisbaar in crisistijd

HR-afdeling onmisbaar in crisistijd
  • 1 december 2020
  • Redactie

Human resource-afdelingen hebben een essentiële rol voor medewerkers ten tijde van corona. Recent onderzoek toont aan HR van cruciaal belang is voor het mentale welzijn van het menselijke kapitaal in een organisatie.

Landelijk digitaal zorgplatform OpenUp.care ondervroeg circa 500 beslissingsbevoegde HR-professionals in Nederland. Hieruit valt op te maken dat de helft van de respondenten bemerkt dat collega’s het mentaal zwaar hebben sinds de tweede coronagolf. 6 op de 10 geeft aan dat medewerkers hun mentale gezondheid belangrijker zijn gaan vinden. Hierdoor fungeren HR-professionals steeds vaker als emotionele steunpilaar.

Mentale problemen
Een derde van de ondervraagden denkt dat het verzuim en verloop in het bedrijf zouden zijn toegenomen wanneer de HR-afdeling niet zou zijn bestaan. HR-professionals hebben zelf echter ook behoefte aan mentale steun: 1 op de 3 overweegt deskundige hulp. 1 op de 10 kan zijn eigen ei niet op de werkvloer kwijt.

Dat mentale problemen een grotere rol zijn gaan spelen in het dagelijkse werkleven, bleek al eerder. Zo is 1 op de 3 medewerkers minder loyaal door de coronacrisis en ervaart 42% mentale problemen wegens het veelvuldige thuiswerken.

comments powered by Disqus