Opinie   
Echte liefde komt in drieën
 • 16 maart 2018
 • Beate van Dongen Crombags

Echte liefde komt in drieën

‘De klant centraal’ is het leitmotif van veel bedrijven. Wat wil de klant echt, wat is de vraag achter de vraag? En met welke belofte kun je hierop als bedrijf inspelen. Maar hoe centraal stellen bedrijven deze klant echt? Acteren vanuit klantperspectief betekent soms ook dat je klanten tot gedrag stimuleert dat niet per definitie bijdraagt aan een beter bedrijfsresultaat. Neem energiebedrijven. Indien zij hun klanten bijvoorbeeld allemaal zouden begeleiden naar het voor de klant best passende aanbod, lopen ze inkomsten mis. En hoeveel verzekeraars kun je opnoemen die hun klanten er proactief op wijzen dat ze dubbel verzekerd zijn?

Feestje!?
 • 07 maart 2018
 • Niels Berndsen

Feestje!?

Er zijn bepaalde beroepen waarmee je op feesten en partijen niet op enthousiaste reacties kan rekenen als je de geijkte vraag krijgt: ‘Wat doe je voor werk?’ Na de Belastingdienst scoren verzekeraars en banken nog het slechtst, weet ik uit ervaring in mijn omgeving. Een vriend van me die bij een verzekeraar werkt zegt meestal dat reacties uiteenlopen van ‘saai’ tot ‘ik vertrouw verzekeraars niet’. De reputatie van de sector houdt nog steeds niet over. Toch is dat (meestal) niet terecht. Een pleidooi: we zouden anders naar verzekeraars moeten kijken – als klant en als CX-professionals. Waarom?

De meest briljante mislukking
 • 21 februari 2018
 • Paul Iske

De meest briljante mislukking

Al eerder schreef ik over het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) waar ik als CFO, Chief Failure Officer leiding aan mag geven. De missie van het IvBM is helpen een beter klimaat voor ondernemende mensen te creëren. Mensen die iets willen doen dat waarde creëert, met het risico dat ze niet in hun opzet slagen maar het desalniettemin toch proberen! Jaarlijks organiseren we met behulp van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) een competitie voor de meest briljante mislukking in de zorg.

Wat je voor juichende klanten moet doen
 • 16 februari 2018
 • Gerrit Piksen

Wat je voor juichende klanten moet doen

Het einddoel van customer experience is natuurlijk de ultieme klantervaring. Juichende fans die zo enthousiast over zijn dat ze het van de daken schreeuwen: dat willen wij allemaal. In onze ijver om dat bereiken (en ons gebrek aan mandaat op andere terreinen, waarover later meer) lopen we vaak te hard van stapel. Want CX begint toch echt aan de basis: gebruiksvriendelijke webpagina’s, heldere facturen, begrijpelijke handleidingen, enzovoorts. En ja, dat is niet zo sexy. Maar klantvriendelijkheid begínt organisatiebreed, van Sales tot Financiën, bij de basis. Heb je dat in orde? Dan kun je vervolgstappen maken en volgt de juichende klant vanzelf. Maar eerst: back to basics.

Maak 2018 een premium jaar!
 • 14 februari 2018
 • Niels Berndsen

Maak 2018 een premium jaar!

2018 begint lekker. De economie draait overuren, de werkeloosheid daalt en bijna overal zijn de verwachtingen hooggespannen. Dit geldt niet voor iedereen: de kloof tussen hogere en lagere inkomens blijft groot, in het buitenland nog meer dan in ons land. Ik schat lezers van dit blad eerder in als hoog dan laag inkomen (als dat niet voor jou geldt: excuus!). Dus doe ik een beroep op de bovenmodale groep: laat je geld rollen, koop premium! Waarom?

Een bot lost niet alles op
 • 02 februari 2018
 • Ernst-Jan Kruize

Een bot lost niet alles op

Bots, bots en nog eens bots. Kijkend naar recent nieuws (1) in ons vakgebied kunnen we eenvoudig vaststellen dat ze een hot, zo niet het heetste, topic vormen. Enerzijds terecht omdat we zien dat de nieuwe generatie bot technologie veel meer in huis heeft dan de eerste lichting chatbots en dús in staat is om klanten op een 'natuurlijker' wijze te helpen. Anderzijds beginnen we nu pas écht te ervaren dat 'slimme' technologie daadwerkelijk complexere conversaties kan voeren. En dús de potentie heeft om een groot deel van traditioneel menselijke contacten te automatiseren (2). Een technologietrend dus die ons vak fundamenteel verandert (3).


Iedere woensdagmiddag op de hoogte van het laatste nieuws?

Inschrijven