Nieuwe regels voor telemarketing

Nieuwe regels voor telemarketing
  • 14 maart 2024
  • Kel Koenen

Sinds 1 maart gelden er nieuwe regels voor telemarketing, zoals vastgesteld in de herziene Code Telemarketing, die in werking is getreden voor leden van de branchevereniging DDMA. Het is nu wachten op goedkeuring van de Stichting Reclamecode.

Een van de meest opvallende veranderingen is de introductie van concrete kwaliteitseisen voor de toestemming van consumenten. Adverteerders en tussenpersonen moeten nu duidelijk specificeren wie zal bellen, over welk onderwerp gesproken wordt en verifiëren of de toestemming daadwerkelijk door de beoogde ontvanger is gegeven. Ook moet binnen zes maanden na het geven van toestemming contact opgenomen worden en consumenten moeten eenvoudig hun toestemming kunnen intrekken of opvragen.

Daarnaast introduceert de herziene code een afkoelperiode voor overeenkomsten die onder het schriftelijkheidsvereiste vallen. Dit geeft consumenten bedenktijd voordat zij een overeenkomst accepteren, waarbij de lengte van deze periode afhankelijk is van verschillende factoren zoals de contractwaarde en de duur van het contract.

Ook zijn er nieuwe regels omtrent het gebruik van telefoonnummers. Deze moeten niet alleen herkenbaar zijn en de mogelijkheid bieden om terug te bellen tot minstens zes maanden na het laatste contact, maar ook moet de inzet van deze nummers vindbaar zijn op de website van de organisatie.

Ten slotte zijn de tijden waarop telemarketinggesprekken gevoerd mogen worden aangepast. Op werkdagen mogen gesprekken niet na 21:00 uur plaatsvinden, en op zaterdagen is dit beperkt tot na 17:00 uur. Daarnaast zijn de regels rondom telemarketing op officieel erkende feestdagen gewijzigd, in lijn met de Winkeltijdenwet.

Alle veranderingen zijn bedoeld om consumenten beter te beschermen tegen ongewenste telemarketingpraktijken en om de kwaliteit van toestemming te verhogen.

comments powered by Disqus